Installation Mac

1. Klicka på nedladdningslänken blekonomi-mac.zip för att ladda ner filen. Gör så här beroende på vilken webbläsare du använder:

  • Safari – klicka på filen som då laddas hem. Vanligtvis sparas filen i mappen Hämtade filer. Safari packar upp programmet åt dig så dra och släpp den orange ikonen till din programmapp.
  • Firefox och Google Chrome – klicka på länken och spara fil. Filen laddas ner i ett litet fönster som heter Filhämtaren. När nedladdningen är klar ska du dubbelklicka på filen för att packa upp programmet. Dra och släpp programmet i din programmapp.

2. Nu är installationen klar och du kan mata ut enheten BL Ekonomi. Observera att det krävs att du har Java installerat för att du ska kunna köra BL Ekonomi. Om programmet inte startar efter installationen kan du kontrollera att du har Java genom att gå till Program – Verktygsprogram och öppna programmet Terminal och vid promten skriva:

java –version

Observera att det ska vara ett mellanslag mellan java och minustecknet, men inte mellan minustecknet och version. Tryck enter. Då kommer du att se vilken Java du har installerad. Om det står Java 1.6.X betyder det att du har Java 6 och då behöver du uppdatera till Java 7 eller senare.

Du kan installera Java 8 från nedanstående länk.

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk8-downloads-2133151.html

Du kan installera Java 7 från nedanstående länk.

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk7-downloads-1880260.html

3. Om du får meddelandet ”blekonomi kan inte öppnas eftersom det kommer från en oidentifierad utvecklare” när du ska öppna BL Ekonomi så beror det på att du har en inställning i din Mac som gör att du inte kan köra program från Björn Lundén Information AB utan bara från MacStore eller angivna utvecklare. Du kan då tillfälligt ändra denna inställning under Finder – Program – Systeminställningar – Säkerhet och Integritet – Allmänt. Ändra där till ”Var som helst”. Glöm inte att ändra tillbaka till din ursprungliga inställning efter att du har installerat BL Ekonomi.

 

Ominstallation av BL Ekonomi – Mac

1. Börja med att notera din licensnyckel och dina inloggningsuppgifter. Du kommer att behöva ange dessa senare. Licensnyckeln hittar du under Övrigt – Inställningar – Licens. Du kan också gå till inloggningsrutan efter att ha loggat ut och där välja fliken Hjälp. Om du anger din mailadress som du har registrerat hos oss så skickas ett mail med din licensnyckel och dina inloggningsuppgifter till dig.

2. Avinstallera BL Ekonomi genom att slänga programmet i papperskorgen.

3. Ta bort mappen .blekonomi genom att i Finder klicka på menyalternativet ”Gå”, hålla nere Alt och klicka på Bibliotek. Sedan går du in i mappen ”Application Support” och tar bort mappen som heter ”blekonomi”.

4. Installera BL Ekonomi från http://www.blekonomi.se/laddaner/installation-mac/

5. När du startar BL Ekonomi kommer du att få ange din licensnyckel och sen logga in med dina inloggningsuppgifter.